Vad är skillnaden på helljus/halvljus och vad finns det för olika teknik?

Det är ganska vanligt att som förare färdas runt i sin bil utan att se över bilens halvljus och helljus förrän de går sönder. Det är så att bilens halvljus och helljus är till för din och dina medpassagerares säkerhet när ni är ute och åker i mörkret. När fel uppstår på dina lampor är det en självklar process att skaffa sig nya fungerande lampor. Idag finns det gott om alternativ till en uppgradering. Även om du skulle endast byta från en gammal halogen till en nyare halogen, så skulle detta innebära ca 30 procent förstärkt ljus i mörkret.

Förutom det så är det rekommenderat att byta från den traditionella halogenlampan till en annan lamptyp som exempelvis Xenon eller Led. De har dock både fördelar och nackdelar. Om vi börjar med Xenon, så är nackdelen att den inte håller lika länge som varken halogenlampan eller Led. Xenonlampan behöver en liten stund att antändas. Den stora fördelen med xenonljus är dock ett brett och vitt, tydligt ljus som lyser upp vägen på ett sätt som du inte sett tidigare. När det kommer till LED så är fördelen den långa tid som lampan håller innan den brinner ut. Varför det är så är för att dioder i LED belysning inte blir lika varma som halogen och xenon och det ger dessa lampor förvånansvärt längre livslängd.

Xenonlampa

En lampa som Xenon är till för att skapa ett kraftfullt ljus med kort antändningsfrekvens. Xenonljus har sitt namn från ädelgasen Xenon som fyller urladdningsröret där källan till ljusskenet i Xenonljus kommer ifrån. Xenon ger, på grund av sin gas, en stor mängd ljus med anmärkningsvärd uppvärmningstid för att lampan ska kunna antändas. Xenonljus är inte drivna av bilbatterier som andra lampor. Xenonljusen behöver en elektronisk drift i form utav en ballast som krävs för att antända urladdningen som sker i lampan för att skapa ljus.

På grund utav Xenonljusets kraftiga ljusstyrka behöver halvljuset vara höjdjusterat för att inte blända andra trafikanter. När du ska byta in dina halogenlampor till Xenonlampor behöver du se över vilken lamptyp ditt fordon har för att konverteringen skall ge bästa effekt och resultat.

Bil och LED

LED lampor är ett alternativ till Halogenlampor och Xenonljus. LED ger ett mycket kraftigare ljus än traditionella glödlampor och är konstruerade att enkelt bytas med sin intelligenta konstruktion. Det är som är bra med LED är att de har en mycket lång livslängd som skiljer sig stort mot resterade strålkastares livslängd. Faktorer som gör att lampan håller är mängden värme som den utsätts för. Hög värme förbrukar LED-lampan snabbare och det är viktigt att lampan är monterad rätt och att lampan är kompatibel med din bil för att förhindra påskyndandet av förbrukningen.

LED lampor är designade för att hålla länge och för att samtidigt leverera ett kraftfullt ljus. Det viktigaste bakom förbrukningstiden är Dioden i LED lampan som är konstruerad att kräva mindre strömförsörjning. LED är bevisat att förbruka anmärkningsvärt mindre ström jämfört med den traditionella glödlampan och har en märkbart snabbare antändningsfrekvens än glödlampan. Det är verkligen till sin fördel om du använder LED lampor till bilens bromsljus, där det kan vara en livsavgörande faktor kring hur snabbt ditt bromsljus antänds. Det finns en rad olika sockeltyper även i LED som passar in som halvljus och helljus. Dessa heter olika och har oftast en beteckning av en bokstav och en siffra. Till exempel H7 LED eller H4 LED. Dessa kan ni läsa mer on här:

https://www.xenonkungen.com/se/produkter/led-diodlampor/halvljus-helljus-led/

Led tekniken används även i större extraljus utöver hel och halvljus för att få betydligt starkare ljus i mörkret. Även om det finns en rad olika modeller inom extraljus så är den mest populära typen LED RAMP som går att läsa mer om här:

https://www.xenonkungen.com/se/produkter/ledramper/

Xenonkungen är riktigt stora på bilbelysning och säljer allt inom fordonsbelysning så det går även att kika runt på hela deras sida här:

https://www.xenonkungen.com/se/

Halogenljus i trafik

Det är gasen Halogen som gett lampan sitt namn. Halogen skapar en hög temperatur vid antändning och som gör att det blir ett skarpt ljussken och en längre livslängd jämfört med en glödlampa. Halogen har väldigt låga energivärden och har en mycket lägre strömförbrukning än en vanlig glödlampa.

Halogen har en ljuskälla som ger ett klart, varmt, vitt ljus med sin anmärkningsvärt snabba antändningsfrekvens. Tipset är Halogenlampor om behovet är att få liknande färgeffekt av ett Xenonljus.

När det kommer till ljus från en halogenlampa, så har tyngden lagts på att designa glödtråden. Positioneringen av glödtråden som är i lampan är den mest vitala faktorn för att få ett jämnt och bra ljusflöde över hela området som ska lysas upp. En glödtråd med fel position kommer att resultera i ett försämrat ljusflöde och sämre sikt av vägförhållandena.

Leave a Comment