Om du har muskelreumatism kan all form av arbete – inklusive sittande vid ett skrivbord och din dator göra ont.
Men som tur är finns det en mängd åtgärder du kan göra för att minska dina smärtor och undvika lidande. Här är de bästa skrivborden, utrustningen och ergonomiska tipsen för personer med muskelreumatism, för att förhoppningsvis göra det lite lättare att arbeta utan smärta.
Hur man undviker smärta från muskelreumatism på jobbet
Om du någonsin har känt stelhet i leder, trånga höfter eller smärta i nedre delen av ryggen efter en lång arbetsdag, är du inte ensam.
Att sitta vid ett skrivbord hela dagen varje dag är inte nödvändigtvis bra för någon. Även om du inte har muskelreumatism, anses det vara dåligt för din hälsa att sitta för mycket eller för länge. Det finns många vuxna, eller cirka 23% av människorna, som har artrit, enligt Centers for Disease Control and Prevention. Ledtillståndet kan vara så smärtsamt att många av dessa människor upplever att det stör deras förmåga att arbeta. Faktum är att muskelreumatism är den främsta orsaken till arbetshandikapp. Som är tur är kan muskelreumatism behandling och andra åtgärder minska dina besvär.
Det finns många olika typer av muskelreumatism, inklusive artros, gikt och lupus, bland andra. Medan orsakerna och symtomen för varje typ av muskelreumatism varierar, kan de alla orsaka stelhet; värkande, smärtsamma leder; och svullnad. Om du har reumatism och tycker att det är svårt att sitta vid ett skrivbord under långa perioder, här är några experttips som kan hjälpa.
Vad sittande gör med kroppen
Sittande gör att kroppen försvagas. När du inte rör dig under dagen och bara sitter i timmar i sträck, används inte många av dina muskler, ben och stödjande strukturer och kan förlora styrka.
Brosk, som dämpar lederna och slits ner vid artros, har inga blodkärl i sig, så det enda sättet det får näring på är när du applicerar små mängder stötar. Du måste röra på dig för att få den näring den behöver och spola ut rest-och avfallsprodukter.
Dessutom kan sittande hela dagen (särskilt med dålig hållning) orsaka ryggproblem. Att sitta, till sin natur, sätter mer stress på diskarna i ryggraden. Särskilt när du sitter böjer du ryggraden – aka, böj dig framåt – och att göra det för länge kan sätta extra press på diskarna, vilket leder till smärta i nedre delen av ryggen.
Slutligen, att sitta med höfterna och knäna böjda i samma position hela dagen håller lederna och stödjande strukturer (ligament, muskler etc.) under konstant spänning och kan orsaka stelhet och obehag.
Varför är det svårt att sitta om man har muskelreumatism?
Dessa effekter av att sitta hela dagen förstoras för personer med muskelreumatism. För vissa kan det vara så illa att de har svårt att sköta sitt jobb. Om du har reumatism gör det det mycket svårare att vara produktiv och aktiv, och det kan vara svårare att behålla ett jobb om det inte finns en viss mängd flexibilitet.
Effekterna varierar lite beroende på vilken typ av muskelreumatism du har, även om många överlappar varandra. Muskelreumatism är en autoimmun sjukdom som kännetecknas av inflammation i leder och andra delar av kroppen. Det orsakar smärta, rodnad, svullnad och värme.
I allmänhet påverkar det små leder i händer (knogar, handleder) och fötter. Muskelreumatism gör att om man stannar still för länge börjar lederna verkligen att stelna, och det kan ta ett tag innan det försvinner när man väl börjar röra på sig igen.
Artros å andra sidan, kallas “slitage”, eller artrit av ålderdom. (Här är skillnaden mellan artros och muskelreumatism.) Det är vanligtvis också någon låggradig inflammation involverad. Det är vanligast i viktbärande leder, som rygg, höfter och knän. Det kan också utvecklas i leder som har skadats tidigare. Det är mindre vanligt i handleden, och när det dyker upp i händerna, tenderar det att vara i lederna närmast naglarna och vid basen av tummen. Även om viss stelhet kan uppstå, är artros mer känd för att orsaka smärta när det är för mycket stress på de drabbade lederna.
Även om vissa livsstilsförändringar – inklusive regelbunden träning och viktminskning (om din artrit är i viktbärande leder) – kan hjälpa dig att hantera artrit, finns det också några enkla saker som du kan göra på jobbet för att minimera artritrelaterad stelhet och smärta, oavsett vilken typ av artrit du har.
Sätt upp en ergonomisk arbetsstation
I båda typerna av reumatism behöver du verkligen en bra ergonomisk arbetsstation. Tangentbordet ska vara på en höjd där dina händer är nere och armbågarna är böjda men inte för högt upp. Dina axlar ska vara avslappnade, armbågarna böjda i cirka 90 grader och handlederna ska vara platta och inte böjda. Helst bör du ha en neutral nacke och bara kunna blicka ner en bit med ögonen på skärmen för att undvika att belasta rygg, nacke och axlar.
Det är dock OK att ändra saker och ting lite för att göra dem mest bekväma för dig.
Du kanske till exempel vill trycka tangentbordet lite ifrån dig för att öppna upp armarna och ha armbågarna i en bredare vinkel.
Det bästa är att inte sätta press på armbågarna eller handlederna. Undvik att vila handlederna på tangentbordet eller armbågarna på armstöden under en längre tid. Människor tenderar att vila på armbågsleden där nerven är och det orsakar fler problem.
Att lägga en kudde eller stolsdyna bakom ryggen kan också hjälpa till att stödja ryggraden om du har artrit i ryggen.
Byt position ofta under dagen
Det är rekommenderat att du rör dig under dagen. Sitt inte hela dagen, stå inte hela dagen. Att flytta runt är bäst. Byt position var 30:e minut till en timme, även om det är en liten justering. Detta kommer att hjälpa till att hålla dina leder från att bli stela eller uthärda för mycket tryck i ett område eller position. Nyckeln är att undvika att upprätthålla en statisk hållning hela dagen
Gå och stretcha regelbundet
Fortsätt röra på dig, även under de dåliga dagarna. Om dina leder mår bra, rör dig mer. Men under dåliga dagar är det fortfarande viktigt att gå upp och flytta alla leder genom vilken rörelseomfång som är bekväm vid den tiden.
Se bara till att du håller dig inom en smärtfri zon. Vanligtvis kan du hitta det där mellanområdet som känns OK, men om du trycker bortom det kan du börja få lite smärta. Att röra sig hjälper till att hålla lederna från att bli för stela. Det är också viktigt att försiktigt sträcka och vrida ryggraden, särskilt för att få blodet att flöda och balansera ut den böjda ryggpositionen.