Bästa Tips När du ska Köpa och Finansiera en Ny Dator

Det finns en oändli mängd olika typer av datorer på marknaden, var och en med olika specifikationer och funktioner – hur hittar du den bästa för dina behov? Oavsett om du köper en dator till dig själv eller till din familj, här är några saker att tänka på som hjälper dig att fatta rätt beslut.

Stationär eller bärbar dator?

Detta beror på din arbetsstil och miljö. Regeln är ganska enkel: om du sällan arbetar utanför kontoret, skaffa en stationär PC. Om du behöver arbeta hemma, på språng eller på kundmöten, välj en bärbar dator.

Det är värt att notera att stationära datorer i allmänhet är billigare än bärbara datorer med liknande specifikationer, har en längre livslängd och gör det lättare att byta eller uppgradera komponenter. Bärbara datorer, å andra sidan, är mycket bärbara på grund av sin kompakta storlek, de förbrukar mindre energi och de erbjuder en mer flexibel användarupplevelse.

Processor

Om du vill ha en dator som laddar program snabbt, slutför uppgifter nästan omedelbart och som går smidigt hela tiden, så rekommenderar vi att du investerar i de starkaste processorerna som finns. En processors prestanda bestäms av dess antal kärnor och hastighet, så ju högre antal desto bättre. Nuförtiden väljer de flesta användare de senaste åttakärniga processorerna, speciellt om dina uppgifter involverar rendering av högupplösta bilder, animationer, grafik och analys. För optimala resultat, skaffa en processor med det högre antalet kärnor.

RAM-minne

Random Access Memory (RAM) gör att din dator kan utföra flera uppgifter samtidigt utan problem. Precis som processorer kommer mängden RAM din dator att avgöra hur snabbt den kommer att köras när du arbetar med flera program samtidigt.

Nuförtiden kommer standarddatorer med minst 4 GB RAM, där 8 GB är idealiskt för de flesta användare – för att smidigt navigera mellan uppgifter som e-postsurfning, internetsurfning och att arbeta med ordbehandlingsdokument och kalkylblad.

Hårddisk

Ju större hårddisk, desto mer utrymme har du för att lagra filer. Om du planerar att använda din dator utan kringutrustning, vill du välja en dator som har den största hårddisken. Men kom ihåg att du alltid kan köpa en extern hårddisk för att överföra eller lagra filer om din nuvarande hårddisk håller på att ta slut.

En annan sak att tänka på i en hårddisk är dess snurrhastighet. Medelhastigheten för en stationär hårddisk är 7200rpm. Ju snabbare hårddisken snurrar, desto snabbare överförs data till och från den. Och en av de snabbaste nuförtiden är solid-state hybrid-enheter (SSHD), som kombinerar solid-state-enheter och hårddiskar för sömlös dataåtkomst.

Operativsystem

Att välja ett operativsystem är ett stort beslut när det gäller att välja en ny dator. Du kommer förmodligen att vilja hålla fast vid ett operativsystem du redan är bekant med, eftersom det kan ta lite tid att anpassa dig till ett nytt operativsystem. Här är några av de populära alternativen som finns på marknaden:

  • Windows 10
  • Mac OS X
  • Linux
  • Ubuntu

De flesta människor kommer bara att välja antingen Windows eller Mac OS, eftersom komplexiteten hos Linux och Ubuntu betyder att de inte är populära bland vanliga användare.

Frågor att ställa dig själv

Vad ska datorn användas till?

Denna fråga bör alltid ställas först när man överväger en ny dator. Ta hänsyn till potentiella nya aktiviteter som du kanske vill göra, samt lista gamla aktiviteter.

Tänk på en situation som denna: för närvarande utför du bara lätt kontorsarbete, som att redigera kalkylblad eller skriva in dokument, men en dag senare börjar du tänka att du kanske gillar att redigera foton eller videor. Att planera för den här nya aktiviteten kan hjälpa dig att peka ut de komponenter du specifikt behöver ta hänsyn till för att förbättra prestandan för fotoredigeringsprogrammet senare när du börjar använda det.

Hur mycket minne kommer datorn med?

Minnet har stor inverkan på din dators prestanda, allt från hur många applikationer du kan ha öppna samtidigt, ner till prestandan för en viss applikation. Det finns några faktorer att tänka på när du undersöker minnet på din nya dator. Mängden RAM-minne, som påverkar hur många applikationer du kan ha öppna samtidigt, och RAM-minnets hastighet, som påverkar laddningstiden och den allmänna hastigheten för en öppen applikation.

Hur mycket lagring behöver du?

Lagringskapaciteten har kommit långt de senaste åren. Du kan få stora mängder lagringsutrymme för relativt låg kostnad. Många fabrikstillverkade datorer kommer med 1 terabyte hårddiskar, mer än tillräckligt för att hålla de flesta data. Ofta är hårddiskens överföringshastigheter flaskhalsen i PC-prestanda.

En lösning för långsamma överföringshastigheter är att köpa en dator med en solid-state hårddisk. Medan solid-state-enheter är något dyrare använder de flashminne istället för att flytta metallplattor för att lagra data, vilket ger en betydande prestandafördel jämfört med traditionella enheter.

Hur mycket processor behöver du?

Processorer är den huvudsakliga avgörande faktorn bakom din dators övergripande prestanda och är i allmänhet den mest förvirrande komponenten att jämföra. Det finns en mängd faktorer att ta hänsyn till för en processor, allt från processorns hastighet till hur många kärnor processorn har. Nyckelfaktorn att fokusera på för din processor kommer huvudsakligen från de applikationer du kör, till exempel om programmet är designat för att dra fördel av de flera kärnorna.

För vanligt kontorsarbete och allmän arbetsstationsanvändning är en typisk i3 eller i5 vanligtvis mer än tillräcklig. Om du utför mer komplexa beräkningar, såsom CAD-design eller foto-/videoredigering, är en avancerad i7 eller kanske till och med Xeon-processor värt investeringen.

Behöver du ett dedikerat grafikkort?

Grafikkort brukar bara hjälpa prestanda när det kommer till multimediabaserade uppgifter som videoredigering eller 3D-modellering, så att ha ett är inte nödvändigtvis nödvändigt om datorn i fråga endast används för kontorsapplikationer.

Överväg finansieringen

Att köpa en är fortfarande långt ifrån ett impulsköp. Faktum är att du kan förvänta dig att betala ett antal tusen kronor för till och med något så grundläggande som en surfplatta. Därför kan finansiering av din dator vara ditt bästa alternativ – och det är förvånansvärt enkelt och prisvärt också!

Sätt upp finansieringsmål

Innan du ska köpa din dator, tänk på hur mycket du har råd att spendera och sätt upp mål utifrån det. Som nämnts ovan kan datorer vara ganska dyra, så det är viktigt att få en uppfattning om vad du är villig eller kan spendera innan du börjar handla.

Om du bara vill ha något grundläggande, försök att inte gå högre än 5000 eller 6000 — men om du behöver något som hjälper dig att hantera högintensiva uppgifter som att köra 3D-modeller eller spel (eller mer än ett program samtidigt), förvänta dig att prislappen är högre, till och med över tiotusen När du räknar ut hur mycket pengar för din dator, överväg också hur lång tid det tar för dig att betala av din skuld om du väljer att ta ett lån– och kom ihåg att räntekostnaderna ökar snabbt.

Jämför alternativ

Många återförsäljare tillhandahåller bärbara datorer för finansiering, men du måste leta efter de bästa återbetalningsvillkoren och räntorna. En prisjämförelsewebbplats kan hjälpa dig att göra detta; du kommer att kunna jämföra och kontrastera olika betalningsalternativ och räntor innan du bestämmer dig för den bästa servicen i dina omständigheter. Innan ditt köp bör du använda en lånjämförlsesajt såsom Moneezy för att hitta den långivare som passar dig allra bäst och som ger bäst villkor för lånet.

Använd recension-och jämförelsesajter

Kundservice är absolut nödvändigt när du tar lån; du vill välja ett företag som ger dig bästa valuta för pengarna och kundvård. På tredjepartshemsidor kan du läsa recensioner och erfarenhet från andra kunder.

Categories Sv

Leave a Comment