Högskoleprovet är ett av de största proven i Sverige sett till hur många som gör det. Tiotusentals studenter och andra genomför varje år högskoleprovet.
Högskoleprovet är ett standardiserat prov som ansvaras av Universitets- och högskolerådet. De tar fram provet samt ansvarar för rättningen av högskoleprovet. I detta arbete bistår 21 universitet och högskolor med det praktiska arbetet för att anordna proven runtom i landet.
Högskoleprovet består av består av åtta delprov som syftar till att testa dina kunskaper inom olika områden. Provet består av 160 uppgifter varav 80 är kvantitativa med matematiska uppgifter och uppgifter som kräver logiskt och analytiskt tänkande. 80 av frågorna är verbala frågor som innehåller bland annat texter, ord och läsförståelse.
Med tiotusentals studenter som varje år gör högskoleprovet måste det naturligtvis finnas goda anledningar till att göra högskoleprovet. I denna artikel ska vi därför gå igenom de främsta anledningarna till att göra högskoleprovet.
1. Högskoleprovet är universellt accepterat
Den absolut främsta anledningen till att många väljer att göra högskoleprovet är att det ger elever en ytterligare chans att komma in på ett universitet. Om dina betyg inte räcker till för att komma in på ett universitet kan ett högskoleprov med höga poäng ge dig en ytterligare chans att komma in på din önskade utbildning. Alla universitet accepterar högskoleprovet som ett komplement till dina betyg i din ansökan.
Kom dock ihåg att högskoleprovsresultatet inte ersätter behörighetskraven. Med det sagt måste du vara behörig för att kunna konkurrera om en plats för den utbildning du sökt – även om du har presterat väldigt väl på högskoleprovet.
Framförallt är högskoleprovet värdefullt till utbildningar där betygskraven är höga. Ibland används dessutom ditt resultat från högskoleprovet för att kunna skilja mellan sökande med samma meritvärde i betygsurvalet. Här har du därför en viktig fördel med att ha ett högskoleprov som du presterat väl på.
2. En möjlighet att komma in på de bästa universiteten
För att spinna vidare på vad vi diskuterade tidigare: högskoleprovet är ibland den enda möjligheten att komma in på sveriges bästa universitet.
Konkurrensen för att komma in på de bästa universiteten är stenhård och det kan vara svårt att se till att dina betyg från tidigare är helt fläckfria. Dina betyg kan du dessutom inte förbättre i efterhand om du inte väljer att till exempel gå komvux. Med den hårda konkurrensen kan därför ett väl utfört högskoleprov vara din enda chans för att komma in på ett eftertraktat och populärt universitet.
3. Bygg ett starkare CV
Ditt högskoleprovsresultat kan faktiskt användas på ditt CV för att belysa dina styrkor och prestation. För jobb där det är väldigt hög konkurrens är allt som du kan tillföra för att få dig att sticka ut från dina konkurrenter viktigt. En av de sakerna kan vara ditt högskoleprovsresultat.
Med bra poäng på högskoleprovet kan det hjälpa dig att säkra ditt drömjobb. Höga poäng på högskoleprovet säger mycket om dig som person och dina kunskaper och detta är anledningen till att ditt resultat på högskoleprovet kan vara värdefullt i en jobbansökan.
4. Utmana dig själv
Många genomför högskoleprovet utan att ha någon plan på att varken ansöka till ett universitet eller använda resultatet till sitt CV. En del gör provet bara för att utmana sig själv och prestera bättre. Oavsett om du ska använda högskoleprovet till något i din karriär eller inte skadar det inte att ha gjort det.
Högskoleprovet är inte perfekt, men det är utformat för att bedöma dina kunskaper och förmågor. Det testar dig på ett brett utbud av kunskaper och färdigheter som bygger en solid grund för högre utbildning. Du kan göra provet för att känna dig mer säker på din egen förmåga och se om det finns områden där du kan dra nytta av ytterligare hjälp.
Om högskoleprovet inte går som du planerat, oroa dig inte! Högskoleprovet hålls två gånger per år och du kan göra det hur många gånger du vill.
5. Det hjälper dig att utvecklas
Högskoleprovet kan vara otroligt värdefullt för att testa dina kunskaper och hjälpa dig att utvecklas. Frågorna som kommer på högskoleprovet är sådana frågor som du förväntas kunna svaret på när du går på universitet och vidareutbildar dig. Av denna anledning kommer högskoleprovet att ge dig en bättre förståelse för vilka kunskaper som är viktiga och därmed bättre förbereda dig för framtiden. Detta ger dig dessutom möjlighet att förbättra dina kunskaper inom dessa områden så att du kan skapa bättre förutsättningar för nästa steg i livet, framförallt om du väljer att studera.
6. Det hjälper dig att vägleda dina val
Många universitet publicerar de genomsnittliga högskole-poängen för sina antagna studenter. Du kan se gammal antagningsstatistik på uhr.se för att förstå ungefär vilket resultat på högskoleprovet som krävs för att komma in på din utbildning.
Detta gör att du kan se hur ditt resultat jämförs med det för studenterna på de högskolor du överväger. Detta låter dig överväga andra universitet som har liknande resulltatfördelningar. Och om ditt högskoleprovsresultat inte räcker till kan du alltid sätta mål för att uppnå detta och göra provet tills du har nått ditt mål.
7. Du spar tid
Som nämnt tidigare är den vitkigaste anledningen till att göra högskoleprovet att öka dina chanser att komma in på din drömutbildning. Genom att göra högskoleprovet kan du konkurrera i en ytterligare urvalsgrupp och därför skapa en till möjlighet att komma in på din utbildning än att bara använda betyg.
Utöver detta kan högskoleprovet dessutom fungera som en andra chans att komma in på den utbildning du önskar. Om dina betyg från gymnasiet inte är tillräckligt bra för den utbildning du vill komma in på har du egentligen två val: plugga upp dina betyg eller prestera väl på högskoleprovet. Det förstnämnda går att göra men tar lång tid. Genom att bara plugga och förbereda dig väl för högskoleprovet kan det vara ett betydligt mer effektivt sätt än att gå längre utbildningar och kurser för att plugga upp dina betyg.
Genom att prestera väl på högskoleprovet kan du komma in på din drömutbildning för högskoleprovet trots att dina betyg inte är tillräckligt bra.